Smarta mobiler – vilket operativsystem?

smartphones

När man väljer ett visst fabrikat för sin smarta mobil gör man valet utifrån hårdvaruegenskaper som internt minne, kamerans upplösning och batteritid, men säkert också utgående från vilket operativsystem som telefonen har. Valet av operativ bestämmer nämligen relativt mycket om telefonens användbarhet.

De två största operativsystemen just nu är Apples iOS och Googles Android. Båda har en marknadsandel på cirka 20 %. Apples iOS är bundet till Apples produkter, det vill säga till iPhones, medan Android används av många tillverkare som Samsung, LG, Sony Ericsson och Motorola. Andra stora operativ är Symbian, tidigare utvecklat av Nokia, nu av Symbian Foundation samt Windows Phone, utvecklat av Microsoft.

Till iOS och Android finns en mycket stor mängd appar att ladda ner, många gratis. Man beräknar att bägge systemen har vardera runt en halv miljon appar tillgängliga. För de andra systemen finns det betydligt färre. Programmerare prioriterar förstås gärna iOS och Android, de ger dem en större marknad att erbjuda appen till.

När man väljer en smart mobil så är det viktigt att titta på vilka appar som finns tillgängliga för de olika systemen. Som exempel kan man numera sköta praktiskt taget alla bankaffärer via sin mobil, men det förutsätter att bankens app finns tillgänglig för det operativsystem man har.