Ska du anlita en webbyrå?

cross-platform-dev

Oavsett om du ska starta upp en helt ny företagswebbplats eller webbutik, eller bara bygga vidare på den du har sedan tidigare kommer frågan dyka upp. Klarar jag av det här själv, eller måste jag ta hjälp av någon. Kanske har du redan en webbyrå du brukar anlita. I så fall är det naturligt att vända sig till dem. Det kan dock vara så att den webbyrån inte klarar av att genomföra dina önskemål. Detta är även något du bör ha i åtanke när du anlitar en webbyrå för första gången. Ta dig tid och kolla upp vad de har för kompetens. Det kan nämligen vara så att du inte behöver så avancerad hjälp just nu, men om något år kommer på att du vill lägga till mer avancerade funktioner i din webbutik. Då kadet vara skönt att från början valt en riktigt kompetent webbyrå som klarar av att du som kund kräver mer avancerad hjälp.

För att ta ett exempel. Webbyrån Wasabi Web som har kontor i Uppsala har 11 anställda med olika kompetenser. De har t.ex. två webbutvecklare, en som är expert på back-end (bakomliggande/osynliga funktioner) och en som är expert på front-end (det som syns utåt). De har en fotograf, vilket är bra för att skapa riktigt bra bilder som är specielt anpassade för företagswebbplatser. I och med att alla har en kamera i sin mobil nu för tiden kan det verka som ett enkelt jobb att fota lite till företagets webbplats, men jag kan nästan lova dig att en professionell fotografs bilder blir mycket bättre. Går vi vidare bland de anställda så har de även en grafisk formgivare bland sina anställda. För novisen kan webbutvecling te sig som något en person lägg kan göra, men det är ett samarbete som omfattar många olika kompetenser. En programmerare är vanligtvis matematiker medan den grafiska formgivaren har ett öga fördesign och färgsättning. Det är långt ifrån självklart att samma person har både matematiska och estitiska färdigheter.

Detta var några kompetenser som Wasabi Web besitter. Med detta vill jag visa på komplexiteten i webbutvecklingen. Det är inget hafsgöra som kollegans 16-åriga son lika gärna kan göra. Tänk på detta när du anlitar en webbyrå. Kolla igenom vilka tänster de erbjuder samt hur deras personalstyrka ser ut rent kompetensmässigt. Är det en webbyrå du som företagare kan växa med?