Köpa bläck eller toner på nätet

ink-and-toner-cartridges

Hur praktiskt det än är att ha en skrivare hemma går det inte att förneka att det också är förenat med vissa kostnader. Varken skrivarbläck eller tonerkassetter är särskilt billiga i inköp och dessa måste ersättas regelbundet. Det finns dock några sätt att spara pengar på inköp.

För det första bör man redan från början investera i en bläckstråleskrivare som använder bläckpatroner med separata färger. Om en färg i en flerfärgspatron tar slut måste man nämligen skaffa en ny patron även om det finns mycket bläck kvar. Om man inte redan har en skrivare som arbetar med skrivarpatroner för separata färger kan det på sikt löna sig att skaffa en sådan.

Om man endast skriver ut textdokument och inte foton är en laserskrivare en bättre investering. Tonern är förvisso dyrare i inköp än bläckpatroner men behöver inte bytas lika ofta. En svartvit skrivare är billigast i drift.

Både toner och skrivarbläck kan man köpa på nätet. Idag finns ett flertal olika butiker som säljer skrivarbläck och toner online. De flesta av dem säljer originalbläck men det finns också toner och skrivarbläck tillverkad av tredjepart. Dessa är i regel betydligt billigare än original och genom att köpa dessa kan du minska dina utskriftskostnader. Ett tips är att använda originalbläck eller -toner under skrivarens garantiperiod (ett år efter inköp). Om den går sönder finns nämligen risken att du vägras ersättning om det visar sig att du inte använt originaltillbehör.

Ytterligare ett alternativ som blivit populärt i e-handlarna är återfyllda patroner eller tonerkassetter. Då får du originalpatroner som, precis som namnet avslöjar, fyllts på med nytt bläck.